Monday, 10 March 2014

Vastlakuklid

NB! Tainas ise on väga vähese suhkruga, tasakaalustamaks magusat vahukoorekreemi.

20-30 kuklit (oleneb kui suured teha)





  • 5 dl leiget piima (500 ml)
  • 50 g pärmi
  • 1 tl soola
  • 200 g sulatatud võid
  • 2 tk muna
  • 800 g nisujahu (umbes)
  • 1 tl peenestatud kardemoni (kasutasin selle asemel 1 tl vanillisuhkrut)
  • 3 sl suhkrut
Valmistamine:
  1. Seekord kasutasin vedelat pärmi. Ära lase nimel ennast eksitada, jah poest ostes on vedel pärm kuubikukujuline ja asetseb enamasti majoneeside ja võide leti lähedal. Pane kaussi pärmikuubik ning lisa sellele 3 sl suhkrut. Hõõru natuke ja jäta seisma. Mõne hetke pärast on näha, et pärm on vedelamaks muutunud. Sega ja oota veel.
  2. Võta suurem kauss, kuhu sisse tainas teha. Kõigepealt kalla sinna 5 dl leiget piima (mina soojendasin mikrolaineahjus). 
  3. Seejärel lisa leigele piimale suhkruga vedeldatud pärm ja kuni pool jahust ehk u 400 g (tainas peaks jääma umbes hapukoore paksune). Klopi segamini ja lase soojas kohas rätikuga kaetult kerkida, kuni taina pinnale tekivad väikesed mullikesed. Mina hoidsin kaussi radika lähedal ja toimis väga hästi!
  4. Sega kerkinud tainale juurde 1 tl soola, 1 tl kardemon, 200g jahtunud sulavõi, 2 lahtiklopitud muna ja ülejäänud 400 g jahu. 
  5. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi küljest lahti lööb. Juhul kui tainas jääb kleepiv, siis palu kellelgi kätele natuke jahu raputada.
  6. Edasi tuleb panna tainas uuesti sooja kohta kerkima.
  7. Kui tainas on kerkinud, siis vormi kuklid. Selleks murra tükike tainast (nii umbes väikese muna suurune tükk), aseta hästi kergelt jahusele töölauale, aseta peopesa kuplina peale (nagu hoiaksid arvutihiirt, aga tainatükk jääb peopesa alla). Nüüd tee peopesaga töölaual väikeseid tugevaid ringe, kuklit kergelt surudes, kuni tainatükk on kenasti siledaks kukliks muutunud.
  8. Aseta kuklid ahjuplaadile ja lase veel kerkida.
  9. Määri need pealt piima või munaga ja küpseta 200-225 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed.
  10. Võta kuklid ahjust välja ja lase köögirätiku all jahtuda.
  11. Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, lisa soovikorral moos ja täida vahukoorega ning lõpetuseks lise äralõigatud tükike õrnalt peale.
  12. NAUDI!
Lõpetuseks lisan pilte minu kuklite valmimisest :)








Retsepti võtsin sealt: www.nami-nami.ee/Recipe/View/2431

No comments:

Post a Comment